vegetarisk mat

Min gode vän sudden frågade mig häromdagen om tips på vegetarisk mat, men hon tyckte att det var för dyrt med kött"substitut", varav jag föreslog typ pastasåser med grönsaker. "MEN VART ÄR PROTEINET DÅ?". För det finns ju inte mycket protein i grönsaker menade hon. Och jag förstår hennes poäng. Frågan är, vet du exakt hur mycket protein du behöver få i dig per dag?
 
En normal människa behöver få i sig ca 60 g protein per dag, oftast får vi i oss mer. 100 g kött innehåller ca 60 g protein, och där har du alltså dagens proteindos. Du behöver inte oroa dig för protein om du är köttätare och käkar vegetariskt någon gång per dag, det jämnar ut sig i slutändan ändå.
HÄR kan du läsa mer.
 
Vegetarisk kost kan bli dyr om du äter mycket halvfabrikat. Men det finns även mycket billigare halvfabrikat än kött. Men i många fall kan det bli mycket mycket billigare med vegetarisk mat utan halvfabrikat!
 
Här är ett skitgött recept som vi gjorde igår. Tofun kan man skippa helt och fylla upp med goda grönsaker, (vi körde med champinjon + broccoli). Tofu är dyyyyrrrrt.
 
400 g fast tofu
olivolja
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayennepeppar, torkad
½ tsk salt
1 grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 dl BBQ-sås (jag köpte en flaska från Felix och använde allt, 475 ml)
2 msk mjölkfritt smör
 
Värm olivoljan i en varm gryta. Tärna tofun i små bitar och häll sedan ner i grytan. Blanda ner kryddorna och låt allt steka på hög värme tills tofun har fått fin färg och är härligt krispig på utsidan.
Hacka paprikan, den gula löken och vitlöken. Tillsätt grönsakerna tillsammans med smöret och låt steka i någon minut. Rör till sist ner BBQ-såsen, sätt på ett lock och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med ris eller vad du nu gillar.
 

Har snott receptet härifrån som i övrigt är en skitbra vegetarisk blogg utan krångliga recept!

 

Värm olivoljan i en varm gryta. Tärna tofun i små bitar och häll sedan ner i grytan. Blanda ner kryddorna och låt allt steka på hög värme tills tofun har fått fin färg och är härligt krispig på utsidan.
Hacka paprikan, den gula löken och vitlöken. Tillsätt grönsakerna tillsammans med smöret och låt steka i någon minut. Rör till sist ner BBQ-såsen, sätt på ett lock och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med ris eller vad du nu gillar.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0