något liknande curry?

Det som är så fantastiskt bra med sojafärs - till skillnad från köttfärs - är att sojafärsen är väldigt dryg och den suger åt sig både vätska och smaker på ett helt annat sätt! 
 
På sistone har jag även hittat till "röda linser" som även funkar skitbra som utfyllnad i många maträtter, vilket även gör maten billigare. 
 
Idag gjorde jag en hittepå indisk sojafärsröra som blev supergod!
 
2 dl kokta röda linser
200 g sojafärs
2-4 dl chilisås
1-2 dl vatten
curry
kanel 
cayannepeppar
svartpeppar
½ grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
kokos (garnering)
 
koka linserna enligt anvisningar på paketet, stek sedan upp lök + vitlök + curryn i olivolja. blanda sedan ihop samtliga ingredienser och låt småkoka i ca 10 minuter. avsluta med att strö lite kokos på! supergott med ris till.
 
 
 

vegetarisk mat

Min gode vän sudden frågade mig häromdagen om tips på vegetarisk mat, men hon tyckte att det var för dyrt med kött"substitut", varav jag föreslog typ pastasåser med grönsaker. "MEN VART ÄR PROTEINET DÅ?". För det finns ju inte mycket protein i grönsaker menade hon. Och jag förstår hennes poäng. Frågan är, vet du exakt hur mycket protein du behöver få i dig per dag?
 
En normal människa behöver få i sig ca 60 g protein per dag, oftast får vi i oss mer. 100 g kött innehåller ca 60 g protein, och där har du alltså dagens proteindos. Du behöver inte oroa dig för protein om du är köttätare och käkar vegetariskt någon gång per dag, det jämnar ut sig i slutändan ändå.
HÄR kan du läsa mer.
 
Vegetarisk kost kan bli dyr om du äter mycket halvfabrikat. Men det finns även mycket billigare halvfabrikat än kött. Men i många fall kan det bli mycket mycket billigare med vegetarisk mat utan halvfabrikat!
 
Här är ett skitgött recept som vi gjorde igår. Tofun kan man skippa helt och fylla upp med goda grönsaker, (vi körde med champinjon + broccoli). Tofu är dyyyyrrrrt.
 
400 g fast tofu
olivolja
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayennepeppar, torkad
½ tsk salt
1 grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 dl BBQ-sås (jag köpte en flaska från Felix och använde allt, 475 ml)
2 msk mjölkfritt smör
 
Värm olivoljan i en varm gryta. Tärna tofun i små bitar och häll sedan ner i grytan. Blanda ner kryddorna och låt allt steka på hög värme tills tofun har fått fin färg och är härligt krispig på utsidan.
Hacka paprikan, den gula löken och vitlöken. Tillsätt grönsakerna tillsammans med smöret och låt steka i någon minut. Rör till sist ner BBQ-såsen, sätt på ett lock och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med ris eller vad du nu gillar.
 

Har snott receptet härifrån som i övrigt är en skitbra vegetarisk blogg utan krångliga recept!

 

Värm olivoljan i en varm gryta. Tärna tofun i små bitar och häll sedan ner i grytan. Blanda ner kryddorna och låt allt steka på hög värme tills tofun har fått fin färg och är härligt krispig på utsidan.
Hacka paprikan, den gula löken och vitlöken. Tillsätt grönsakerna tillsammans med smöret och låt steka i någon minut. Rör till sist ner BBQ-såsen, sätt på ett lock och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med ris eller vad du nu gillar.

 
 
 
 
 
 
 
 

blomkålsgratäng med köttfärs!

JA, Jag älskar gratänger. Godaste som finns jue. den här blev supersmask!
 
 
550 g blomkål
300 g sojafärs (funkar lika bra med vanlig färs)
½köttbuljongstärning
2 msk tomatpure
½ dl vatten
ca 2 dl matlagningsgrädde
½ stort paket keso
1 ägg
2-3 dl riven ost
kryddor
 
sätt ugnen på 200 grader. Koka blomkålen enligt anvisning. stek sojafärsen, ha i tomatpuren, vatten, buljongtärningen och kryddor i färsen (lök är nog gott att ha i oxå!)
 
Blanda ägg, matlagningsgrädden, keson och osten (ha gärna en ost med lite starkare smak!)
 
smörj en form och ha i blomkålen först, sedan köttfärsen.avsluta med ostblandningen! ställ i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg! 
 
 
 
 
 
 

lchf-mandelbröd!

Har äntligen hittat ett gött lchf-bröd som verkligen smakar bröd!!

3 ägg
3 dl mandelmjöl
2 msk smör
1½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl riven ost

sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, vispa ihop samtliga inredienser, bred ut på en smörad plåt, grädda i ca 10 minuter!
(Blir ca 6 småbröd!)

lchf-kaka!!

Gjorde en asgod lchf-kaka förut!! Mjumm!


Och i vanlig ordning har jag höftat i princip allt!

½ jordnötssmörburk (crunchy), tänkte ha i hela burken men råka käka upp halva...
1 dl mandelmjöl
2 msk smält smör
3 dl kokos
2 tsk vaniljsocker
½ dl sötningsmedel
1 ägg
½ mörk 70% choklad!

blanda samtliga ingredienser förutom chokladen, sätt ugnen på 175 grader och grädda mitt i på ca 7-9 minuter!
smält chokladen och ringla över!

kasslergratäng med fetaost



400-500 g kassler
½ röd paprika
½ rödlök
1 bukett färsk broccoli
1 litten burk skivade champinjoner

½ pkt fetaost (jag hade apetina, vill du ha mer fetaostsmak så kör ner hela paketet!)
ca 3 dl creme fraiché, (paprika och chilismak hade jag, men funkar lika bra med vanlig)
½ litet paket keso

sätt ugnen på 200 grader. stek upp kasslern och paprikan, koka broccolin.
rör ner paprikan, kasslern, champinjonerna och kasslern i en ungsform.
Blanda fetaosten, creme fraichén, keson och rödlöken och häll över.
Låt stå i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills det fått lite färg!
gött!

kesoplättar!

Gjorde supergoda kesoplättar häromdagen som blev jättelyckade!

ca 7-9 plättar!
lite mer än ett halvt (litet) kesopaket
½ dl kokos
2 ägg
2 msk creme fraiché
½ tsk bakpulver
kör allt i mixern så att det blir en jämn och fluffig smet och klicka ut små laggar i en stekpanna eller i en plättlagg.
jag åt ihop med jordgubbar och grädde med lite vaniljsocker och kanel i.

fläskfilé o gorgonzolasås!!

Idag tog jag mig i kraken och lagade litte göddig lördagslunch med fläskfilé, gorgonzolasås med champinjoner!
fläskfilé är ju inte så skitsvårt att tillaga, iallafall inte om man steker den. Jag har en förmåga att alltid översteka grejer så det blir snustorrt, MEN häll i vatten när det har stekt färdigt och låt det koka in i köttet så blire lite saftigare!

gorgonzolasås;
2 dl creme fraiché
½ gullök
½ buljongtärning
färska champinjoner, hade rätt mycket! gott!
ca 70 gram gorgonzola
½ grädde
lite vitlök!
svartpeppar
Fan. sen minns jag inte vad jag hade i mer. Men det var gött.

"köket överraskar"

Minns ni när det stod så på matsedlarna i skolan? Kökets överraskning, "korvskojj" eller dyl. Då visste man att fan, nu blire rester!!

Mitt nyårslöfte iår var ju att inte slänga så mycket mat, så idag gjorde jag en överraskningsmaträtt. Det var så överraskande att inte ens jag visste vad som skulle vara i. ibland blir det lyckat, ibland mindre lyckat...eh. Det här var mindre lyckat. Men klart ätbart.



soppa suprise;

1 röd paprika
1 liten purjolök
2 dl creme fraiche
1½ l köttbuljong
300 gram köttfärs
litte krossade tomater
1 msk smör
valfria kryddor
soya


hacka paprikan och purjolöken o koka i ca 10 minuter.
Efter uppkokning - kör i mixern. stek köttfärsen.
Koka upp blandningen igen med buljongen, häll i övriga ingredienser och koka i ca 10 minuter.

Jag hade i massa kryddor för att få smak på den, var litte fadd och tråkig.
Nästa gång jag gör soppa ska jag göra ett liknande recept fast med mer paprika, creme fraiche med soltorkade tomater och fetaostsmak, krossade tomater med chilismak osv. Då kan det nog bli riktigt gött!!1


g´day mate!

Ja det är väl lixom ingen hemlighet att jag är förtjust i mat lixom. Här kommer era smaklökar att frestas, era sinnen smörjas och era bakplåtar att rosta!
Närrå! Men bjur sedervänligt på lättlagad och göddig mat, oftast enligt LCHF, eftersom det är det enda min mage pallar med.

Favoriträtt; palt med fläsk. Som om någon annan i sverige gillar det lixom.
Ej favoriträtt; Gillar det mesta utom rå paprika och rå tomat!

Pözz!

(ursäkta för soppig design, har inget photoshop ju!)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0