Dum eller??

Jag är ca en miljard skitsäker på att jag har dyskalkyli. När det gäller matte så är jag helt lost. När vi var små var det inte så jävla noga med diagnoser utan jag blev satt i special-matte med alla bråkiga och jobbiga ungar. Hatade att gå där. Det var alltid lite förnedrande att gå iväg när alla andra smarta barn hade vanliga matte-lektioner. Kände mig dum. En gång var det tillogmed en lärare som sa det till mig - att jag var helt dum i huvudet. Hårda ord att höra när man var 10 bast och redan kände sig dum. Fick även höra att om man inte kunde gångertabellerna så skulle man inte klara av högstadiet. Var jätteorolig över att börja högstadiet.
Lärde mig klockan när jag gick i fyran, den var helt ologisk för mig. "Vaddå fem över halv tolv?? Visan visar ju över halv tolv men det står ingen femma där??"

Sen förstod jag och gav upp. I högstadiet satt en lärare med mig på mattetesten och trodde att jag bara hade svårt för prov. I gymnasiet kuggade jag nästan helt på matte a, men lyckades på något vänster få hjälp av en extralärare att klara kursen 3 veckor innan studenten.
Och sådär höll det på, nästan all matematik är ologisk för mig, särskilt sån med bokstäver i. Jag kan %, är dålig på meter, dl, mm och 3/4, är det över 1000 måste jag räkna nollorna efter så att jag inte tar fel på tio papp och tusen papp.
Men vafan, jag har lixom lärt mig att leva med det, har man någon svårighet blir man en jävel på att hitta små lifehacks av olika slag.

Men det som är så jävla tröttsamt är alla kommentarer jag fått i HELA LIVET. Att vara dålig på matte känns lixom inte alls lika accepterat som att ha läs och skrivsvårigheter.

- fick ni inte lära er matte i skolan?
- men det är jättelätt! Såhär fungerar det .........(fyll i valfritt)
- alla kan lära sig matte.
- men det är ju för att du INTE vill!

Osv osv. Ge er med det nu. Det är så jävla skammigt redan som det är, och jag skäms fortfarande JÄTTEMYCKET när jag måste räkna framför någon och det typ bara låser sig och jag ba "heheheeee, vad är fem plus två???" Och sen kommer typ alltid någon kommentar och man måste lixom flika in att man är så hiiiimla dålig på matte heheheeee, nej jag lärde mig inte matte i skolan, tyvärr, hehe.


Kommentarer
Postat av: Tildabu

Jag har också dyskalkyli! Är verkligen kass på matte, klockan i digitalform, pengar och räkningar, räknar alltid på fingrarna och framför allt så har jag inget sifferminne what so ever. Har med nöd och näppe lärt mig Emblas födelsedag nu men har tex ingen aning om hur mycket hon vägde osv. Det är som att siffror inte kan fastna i mitt minne. Blir ju lite pinsamt ibland... eller rätt så ofta tillomed 😯

Svar: Hear hear! Tror dock du är den första jag hört om som oxå har dyskalkyli, märkligt! Haha, ja det där med pengar och räkningar känner jag igen, plus räknar jätteofta på fingrarna i smyg. Minns knappt heller när folk fyller år? Blandar ihop och har jätteofta fel, känns som att folk tror att man är lite dryg och ointresserad. Gött att du lärt dig Emblas födelsedag iaf! 👍
din apa i etern.

2016-07-09 @ 22:13:38
Postat av: logopeden

jobbar som logoped och det låter verkligen som om du skulle kunna ha dyskalkyli. gå till en logoped som diagnosticerar dyskalkyli. även svårt att läsa kartor?

Svar: Misstänker det starkt iaf. ;) ja kartor är ingen höjdare, tur det finns gps!! Nja, jag vet inte riktigt exakt vad jag skulle göra med en diagnos just nu. Mest för o ha det bekräftat kanske. :)
din apa i etern.

2016-07-10 @ 15:25:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0